Akıllı telefonlar çağımızın vazgeçilmez cihazı haline gelmiştir. Çoğu insan günümüzde akıllı telefon kullanmaktadır. Akıllı telefonlar çok kullanıldığı sürece şarjı çabuk tükenmekte ve bu durum insanları sıkıntıya düşürmektedir. Akıllı telefon şarjları, eski telefonlara göre gerçekten daha kısa sürede azalmaktadır. Bu durumda şarjı biten akıllı telefonlar için yaygın olarak kullanılantaşınabilir şarj aleti olan powerbank cihazları kullanılmaktadır. Cep telefonu şarjı, bataryaların yeterli olmaması yüzünden sorun haline gelmiştir. Bunun yanında cep telefonun yanlış kullanılmasıyla beraber şarjının çabuk azalmasına yol açmaktadır. Peki, cep telefonu şarjının uzun süre dayanması için neler yapmalıyız?
Akıllı telefonların şarjlarının çabuk bitmesine neden olan dört faktörler şu şekildedir:
1. Sıcaklık: Ortamdaki sıcaklığın artması ile telefon bataryaları çabuk deşarj olur.
2. Ekran: Telefon ekranındaki parlaklığı arttırdıkça enerji kullanımı da bu sayede artar.
3. Ses: Telefonlardaki ses seviyelerinin yükseltilmesi telefonun daha fazla enerji harcamasına neden olur.
4. Tozlar: Toz ve kirler batarya performansının düşmesine neden olmaktadır.
Yukarıdaki bilgileri de göz önüne alarak telefon şarjının uzun süre dayanması için uygulayacağımız şeyler şu şekildedir:
a. Telefonumuzu işimiz dışında pek fazla kullanmıyorsak gün içinde veya gece yatmadan önce kapatıp ve kalktığımızda açarsak telefon şarjının uzun süre dayanmasına neden olacaktır.
b. Gün içinde bulunduğumuz ortamda ışık seviyesi, duruma göre değişmektedir. Bu durumda telefonumuzun parlaklık ayarını, ortamın ışık seviyesine göre ekranı görecek şekilde minimum seviyede ayarlarsak cep telefonu şarjı önemli ölçüde artacak hem de enerji israfı yapmamış olacağız.
c. Telefon şarjının tükenmesine sebep olan, telefonun titreşim özelliğini kapatırsak enerji tüketimini önlemiş oluruz.
d. Telefondaki ses seviyesinin ayarı da şarj süresine etki eden bir başka faktördür. Telefonunuzun ses seviyesini en aza indirmek şarj süresinin uzamasına neden olacaktır. Kullanmadığınız uygulamalarınızda sesi kapatmanız faydalı olacaktır.
e. GPS özelliği de telefondaki şarj süresine etki eden bir başka özelliktir. Mümkün olduğu kadar GPS özelliğini kapatmalıyız. Bu şekilde yaparsak enerji tüketimi azalacaktır.
f. Bluetooth özelliği de fazla kullanıldığında enerji tüketen bir özelliktir. Telefonunuzdaki bluetooth özelliğini kullanmadığınız durumlarda kapatmanız telefon şarjının uzun süre kullanımına neden olacaktır.
g. Telefonunuzun Wİ-Fİ özelliğini internete bağlanırken açık tutmanız ve kullanmadığınız durumlarda kapatmanız şarj konusunda yararınıza neden olacaktır. Bu özelliği cebinizde dururken veya gece yatarken kullanmadığınıza göre kapalı tutmak daha mantıklı olacaktır. Telefonunuzun şarjı, bu şekilde önlem aldığınızda şarj dayanım süresinin artmasına neden olacaktır.
Görüldüğü üzere telefon bataryasıuzun süre dayansın istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz önlemlerden en azından birkaçını uyguladığınızda şarj dayanım süresine önemli ölçüde etki etmiş olacaksınız.