İnternetin ilk örneği Soğuk Savaş döneminde görülür. Amerikan karargâhı Pentagonda ilk ağ kullanılmaya başlanmıştır. Adı ARPA olarak belirlenen bu ağın kullanım alanı sınırlıydı. İlk amacı askeri kaynakları bir havuzda toplamaktı. Daha sonra mucitleri bilgi toplamak için kullanılan bu ağ üzerinden birbirlerine mesaj göndermenin yolunu buldular. Böylece elektronik posta doğmuş oldu.
Askeriye’den Eğitim Sektörüne Geçiş
Pentagon internet ağı 1980’lere kadar beş yüz bilgisayar ile sınırlıydı. Önceden savaş içi haberleşme ve veri biriktirme amacıyla kullanılan bu ağ Üniversiteler tarafından kullanılmaya başlandı. Sistem genişletilerek 28.000 ana sistem bilgisayar kapasitesine erişildi. İnternet birkaç yıl üniversitelerin tabanıyla sınırlı kaldı.
Eğitim Sektöründen Ticari Kullanıma Geçiş
Evde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla internet de hızla yayılmaya başladı. Modemler yardımıyla, çevirmeli bağlantı sunan ticari internet sağlayıcıları ortaya çıktı. Dünyanın her yerinde her çeşit insan interneti evindeki bilgisayardan kullanmaya başladı. Çevrimiçi hizmetler, sohbet odaları, elektronik ilan tahtaları, internet kütüphaneleri ağa eklendi. Ticari internet ağı üniversitelerin önüne geçti.
Temel Yazılımlar
World Wide Web yani bilinen tanımıyla -www- Fiilen bir küresel multimedya kütüphanesidir. 1992’te İsviçre’li bir yazılım mühendisi tarafından icat edilmiştir. ‘Browser’ ise kullanıcıların, bilgi aramalarına, belirli bir siteye erişmelerine veya daha sonra yeniden açmak üzere sayfayı işaretleyebilmelerine yarayan yazılımdır.
Peki Ya Sonra?
İnternetin kullanılmaya başlandığı dönemden bu yana kullanıcı oranı her yıl %200 oranla artmakta olduğu tahmin ediliyor. Bilişim teknolojilerine rağbet arttığı sürece bu oranın önümüzdeki yıllarda artmaya devam edeceği öngörülüyor.